duminică, 17 septembrie 2017

Despre iubire...

Cum definim iubirea?


Mă gândeam zilele trecute care ar fi cea mai bună definiție pentru iubire și gândul mi-a fugit instantaneu la Sfânta Scriptură. I Ioan 4,16 ne dă cea mai amplă definiție posibilă ''Dumnezeu este iubire''. Prin creație, Dumnezeu ne-a oferit iubirea, prin libertatea oferită ne arată iubirea, prin dăruirea Fiului Său ne-a demonstrat iubirea. Ce definiție mai amplă poate aduce omul?!

Tatăl meu atunci când l-am întrebat cum ar defini el iubirea, mi-a zis că e complicat să definești iubirea...≪că ai putea să vorbești o săptămână încontinuu și fără să te repeți despre iubire; iubirea fiind un sentiment foarte plăcut la care se ajunge foarte greu.≫ 

Pentru că de această dată am apelat la ajutor, am pus aceeași întrebare la mai multe persoane și răspunsurile se diferențiază în funcție de vârstă, dar și în funcție de sex.  

Ce este iubirea în mintea unui adolescent?


Fluturii din stomac, specifici adolescenței se regăsesc în răspunsurile celor ce au răspuns invitației mele de a defini iubirea. 
Cu cât creștem în vârstă, vedem altfel lucrurile și găsim tot mai amplă definiția acestui sentiment : IUBIRE. 

''Iubirea e ca un fluturaș în stomac care nu vrea să plece și chiar dacă tu nu îl vrei, el tot acolo va fi'' a fost definiția Ioanei de 12 ani. 

Patricia, la cei 14 ani ai ei spune că ''Iubirea este un sentiment ciudat, dar și frumos. Când iubești nu te mai interesează persoana ta și vrei doar ca celuilalt să-i fie bine. Iubirea e dorința de a nu fi singur și de a avea alături pe cineva tot timpul''.

''Iubirea este modalitatea prin care creierul ne atașează de o persoană foarte tare, iar în momentul în care acea persoană pleacă, iubirea se dublează sau se transformă în durere'' a răspuns Cosmina de13 ani. 

La aceeași vârstă de 13 ani, Brenda a găsit o altă definiție iubirii și a spus așa ''Iubirea este cel mai pur sentiment. Este un lucru care se întâmplă fără voia noastră, pur și simplu îl simți. Când iubești pe cineva nu ți cont de vârstă, înălțime, greutate, etc. Și deși multe persoane spun că fluturii în stomac nu există, e pentru că nu au iubit cu adevărat. Iubirea e un sentiment unic și e cel mai frumos sentiment''.

Iubirea este emoție, suspans, teamă, dar și bucurie, melancolie, vise...'' consideră la 14 ani, Luisa.

La aceeași vârstă de 14 ani, Daniela crede că ''iubirea este atunci când îți găsești jumătatea, este un sentiment plin de emoție, melancolie, frică dar și bucurie. Simți fluturașii în stomac care se agită când ești în preajma persoanei iubite și îți dai seama că nu vrei să plece de lângă tine niciodată.''

La 15 ani, Raluca definește iubirea ca fiind ''cel mai minunat sentiment pe care îl poate trăi cineva''.

La cei 15 ani, Tibi este foarte sigur pe ceea ce vrea și spune că ''iubirea este ceva, ce ne face să ne îndrăgostim de anumite persoane. Iubirea adevărată nu are un final fericit, dar nici trist, deoarece iubirea adevărată nu are final! Trebuie să lupți pentru ceea ce vrei!''

În viziunea Dorinei iubirea e ceva de moment, la cei 16 ani, ea a definit iubirea ca ''acel moment când îți stă gândul doar la o persoană, te rogi să îi fie bine și să fie fericită, te îngrijorezi pentru ea, ai fluturi în stomac când o vezi sau atunci când te gândești la ea și ești foarte trist când e departe de tine, te cerți cu ea, dar nu poți sta supărat și nu vrei să plece de lângă tine''.

Andreea are mai multe definiții pentru iubire. ''Iubirea este mereu acolo în interiorul nostru chiar și în momentele în care credem că nu există. Este acel ceva care te face să zâmbești și care uneori îți fură o lacrimă, două, trei... Este un cerc vicios în care nimeni nu pierde, în care toți ies învingători într-un fel sau altul. Iubirea este cel mai frumos sentiment, iubirea este viață!'' încheie ea (16 ani).

''Iubirea este sentimentul care conduce lumea, cel pe care toată lumea vrea să-l simtă, dar nu toți au ocazia. Iubirea este cel mai vast sentiment, și asta datorită celorlalte sentimente care vin o dată cu el, precum frica, fericirea, adrenalina, tristețea.'' mi-a spus Adriana de 17 ani.

La 17 ani, Szabi spune despre iubire că ''e un sentiment pe care nu îl poți defini în cuvinte sau propoziții, fiind bazat pe fapte. Aceste fapte leagă două persoane una de cealaltă. Iubirea este singurul sentiment sincer și adevărat ce a mai rămas pe pământ''. 

Iubirea în viziunea unui adult!


Adulții nu au fost atât de receptivi la invitația mea de a-mi definii iubirea, dar câțiva au răspuns invitației de a-mi defini iubirea.

Eliza a definit iubirea ca fiind ''un sentiment de afecțiune fără margini, o forță ce implică respect, compasiune, dăruire, tandrețe.'' (27 ani)

''Iubirea este Dumnezeu, este cel de lângă tine, este frumosul care îl descoperi în oameni, este exprimată prin tot ce oferi necondiționat'' - Sidonia, 27 ani

La 60 ani, Mioara definește iubirea prin ''sentimentul față de copii și părinți, față de omul de lângă tine.''

Limba română are un termen ''iubire/dragoste'' cu mai multe înțelesuri, spre deosebire de limba greacă care folosește patru termeni diferiți pentru iubire. 

Termeni grecești referitori la iubire


  • EROS - definește iubirea pasională. Dar în același timp erosul nu este doar o iubire de celălalt, ci este și o iubire de veșnicie. În vechile scrieri ascetice, exista acest termen pentru a defini iubirea față de Dumnezeu. Cu timpul, termenul de eros a fost înlocuit de philia pentru a defini iubirea față de Dumnezeu. 
  • PHILIA - definește iubirea ca fiind sentimentul de afecțiune și prietenie dintre oameni. Philia este legătura puternică, este acea iubire care liniștește, nefiind tulburată de pasiunea lui eros, este iubirea plină de virtuți.
  • STORGE - cuprinde prin definiție iubirea ca sentiment de atașare și afecțiune al părințiilor face de copii și al copiilor față de părinți. Storge este acea dragoste tandră și calmă.
  • AGAPE - este dragostea rațională, care ține în primul rând de caracteristicile celui iubit. Spre deosebire de pasiunea lui eros, de tandrețea lui philia sau de atașamentul lui storge, agape nu este nici pasională, nici tandră și nici nu provine din înclinații directe cu cineva (părinte-copil sau soț-soție), agape provine din convingeri, este iubirea care alege și care se manifestă ca un act al voinței.

Respondenții mei la întrebarea ''Ce este iubirea?'' au cuprins în răspunsurile lor, în funcție de vârsta lor și de preocupările vârstei, toate cele patru înțelesuri ale iubirii 😊.

Voi ce adăugări ați mai face?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu